среда, 28 ноября 2018 г.

Роз'яснення ПРМТУ для моряків з приводу введення воєнного стану в Україні

Фото: ПРМТУ
У зв'язку з введенням Президентом України в десятьох областях, а також у внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії воєнного стану, до ПРМТУ України надходить велика кількість питань від моряків та їх сімей з проханням роз’яснити: як це може відобразитися на українських моряках, які працюють в іноземних роботодавців.

Згідно з відомостями, розміщеними на офіційних веб-ресурсах органів державної влади, а також відповідно до офіційних заяв та звернень Президента України до народу й народних депутатів, відзначаємо наступне.

Воєнний стан в Україні вводиться тимчасово, а саме — строком на 30 діб до 27 грудня 2018 року.

Президент України запевняє, що на період воєнного стану не планується запровадження обмежень конституційних прав громадян. В тому числі — не планується встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, обмеження свободи пересування громадян, що вкрай важливо для моряків.

Окрім того, ліквідність банківського сектору є достатньою для забезпечення його належного і безперебійного функціонування, Нацбанк України наразі не має підстав для запровадження адміністративних заходів на грошово-кредитному та валютному ринках.

Не плануються вжиття заходів з примусового відчуження майна, що перебуває у приватній власності громадян.

Відсутня необхідність у частковій мобілізації, яка може бути оголошена Президентом України виключно у строки і в обсягах відповідно до загроз національній безпеці і обороні України.

Важливо розуміти, що воєнний стан – це не початок бойових дій, і його введення було необхідно, в першу чергу, для забезпечення національної безпеки України.

Наразі закон України, яким було затверджено Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» готується на підпис Президента, після чого очікується офіційне опублікування його тексту.

ПРМТУ пильно стежить за оновленнями інформації з цього приводу. Сподіваємося, що поточна ситуація, що склалася в України, не відобразиться на повсякденному житті українців.

Закликаємо вас зберігати спокій та взаємоповагу та бажаємо всім миру та злагоди!